Interview met Marca van den Broek en Nici Ummels over Shantala Speciale Zorg

Je bent goed zoals je bent

Marca van den Broek en Nici Ummels werkzaam bij ORO, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand, leren zorgverleners op een zodanige manier contact te maken met de ander, dat ze de zorgvragers het gevoel geven “je bent goed zoals je bent”. Het effect is, dat zorgvragers meer gaan meewerken in plaats van tegenwerken en er minder conflictsituaties op de werkplek zijn. Mensen zijn gewoon weer blijer, want ze voelen zich weer gezien en gehoord.

Marca van den Broek Nici UmmelsMarca van den Broek kwam in 1997 voor het eerst in aanraking met de Shantala Speciale Zorg gestructureerde aanrakingsmethode, die zich mede onderscheidt door een respectvolle bejegening. Ze zag direct de mogelijkheden van deze methode om toe te passen binnen haar werk als bewegingstherapeute bij ORO. Op haar werk wist ze Nici Ummels, eveneens beweginstherapeute, te enthousiasmeren voor deze methode. Samen zijn ze aan de slag gegaan om deze methode verder te ontwikkelen, uit te dragen en toe te passen.

De kern van Shantala Speciale Zorg

De kern van deze methode betreft het contact maken met een ander op een zodanige manier dat je de ander het gevoel geeft “je bent goed zoals je bent”.

Juist zorgverleners bepalen door hun manier van benaderen de kwaliteit van leven van de zorgvrager. Immers, mensen met een beperking hebben een ander tempo van leven.  De behoefte aan contact en aanraking neemt namelijk toe, naarmate de gezondheid van een mens slechter is, zeker als de ander zichzelf moeilijker kan aanraken of contact kan maken met een ander.

Uit onderzoeken wordt ook steeds duidelijker, dat positieve aanraking net zo belangrijk is, als eten en drinken voor het welzijn van de mens.

Hoe het er in de praktijk aan toe kan gaan

De praktijk laat echter zien, dat juist mensen met een zorgvraag meestal alleen nog maar functioneel aangeraakt worden. Daarbij laten we ze vaak onbewust non- verbaal voelen “dat ze er niet zo toe doen”.

Stop met wie maak jij contact?

(Klik op de afbeelding voor het starten van het filmpje)

Door deze functionele benadering voelt de persoon met een zorgvraag zich nog meer afgewezen in zijn mens-zijn. Als reactie hierop sluiten de zorgvragers zich af en doen niet meer mee met het dagelijks leven. Ze kunnen agressief gedrag gaan vertonen of ze bouwen meer (spier)spanning op, waardoor er meer weerstand ontstaat en bijvoorbeeld de verzorgingssituaties langer duren.

Met elkaar in contact zijn, geeft vertrouwen en veiligheid

Door het toepassen van de uitgangspunten van de Shantala Speciale Zorg komen zorgverleners en zorgvragers weer met elkaar in contact. Er ontstaat vervolgens meer vertrouwen en veiligheid, omdat de zorgvrager nu ook non-verbaal ervaart “jij bent goed zoals je bent’.

Nici legt uit, dat het werken hierdoor makkelijker wordt, want je krijgt nu meer meewerking in plaats van tegenwerking, er zijn minder conflictsituaties en mensen zijn gewoon weer blijer. De belangrijkste reden hiervoor is, dat mensen zich weer deel voelen uitmaken van de situatie. Kortom, ze voelen zich weer gezien en gehoord.

Marca geeft aan, dat deze uitgangspunten een “Way of Life” zijn en ze zou het liefst zien, dat deze uitgangspunten binnen het directe zorgcontact dagelijks plaatsvinden en niet alleen bijvoorbeeld tijdens een uurtje activiteitenbegeleiding.

Eén van de belangrijkste voorwaarden om de kerngedachte van Shantala Speciale Zorg tot haar recht te laten komen, betreft de éénduidigheid van werken binnen een zorginstelling. Hoe meer mensen op een groep of een afdeling deze methode toepassen, hoe groter het positieve effect op de zorgvragers. Het effect is dan ook het grootst, wanneer een aantal zorgverleners die samen op een groep of een afdeling werken samen de basistraining volgen.

Als iedereen op dezelfde manier de zorgvrager benadert, wordt de situatie overzichtelijk. Hierdoor wordt veiligheid en geborgenheid gecreëerd, wat weer veel rust op een groep of op een afdeling geeft.

Opleidingsmogelijkheden

Nu ruim 15 jaar later hebben Marca en Nici de Shantala Speciale Zorg verankerd in hun organisatie, ORO. Er zijn landelijke opleidingsmodules geschreven en jaarlijks worden er bij ORO opfriscursussen en  nascholingsdagen georganiseerd. Alles is gedocumenteerd en vastgelegd in opleidingsprotocollen. Door de bevlogenheid van deze twee vrouwen hebben zo’n 400 mensen de basistraining gevolgd binnen de organisatie waar ze werkzaam zijn. Tevens hebben ze 140 mensen buiten hun eigen organisatie opgeleid tot behandelaar en/of docent Shantala Speciale Zorg.

Mocht je enthousiast zijn geworden door het verhaal bezoek dan eens de website Shantala Speciale Zorg of mail Marca van den Broek en/of Nici Ummels. Op de website kun je ook meer informatie vinden over de inhoud van de opleiding en over de manier van aanmelden.

Tot slot

Wij hebben eveneens de opleiding gevolgd bij ORO en zijn gecertificeerd behandelaar. Wij zijn super enthousiast over de kerngedachte van de Shantala Speciale Zorg en we willen met Marca, Nici en anderen deze manier van aanraken en in contact komen als basishouding in de gehele zorgsector introduceren, zodat iedereen met een zorgvraag op een goede manier aangeraakt en verzorgd wordt en zich gezien voelt als mens.

Irma Buenk

© 2014 – Touch Therapy – Irma Buenk – Alle rechten voorbehoudenWil je dit artikel gebruiken in een nieuwsbrief, tijdschrift, Facebook, website of anders? Dat mag, graag zelfs! MITS je de volgende informatie bij het artikel vermeldt met een werkende link naar de genoemde website:
“Door Irma Buenk van Touch Therapy. Ga naar www.touchtherapy.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s