Zelfmassage voor de schouder- en nekspieren

Het komt regelmatig voor dat mensen last hebben van een stijve nek, hoofdpijn en pijn in de schouders, doordat op den duur te veel spanning op de nek- en schouderspieren komt te staan. Een reden hiervoor kan zijn een slechte (werk)houding.

Youtube film zelfmassage schouder- en nekspieren

Schermafbeelding 2013-05-27 om 13.08.36Gelukkig kun je zelf het nodige doen om teveel spanning op deze spieren te vermijden, door voor een goede (werk)houding te zorgen. Ook kun je bij jezelf een ontspannende nek- en schoudermassage toepassen. Klik op de afbeelding links om de film te starten en te leren hoe je dat dan doet.

Anatomie

Schermafbeelding 2013-05-27 om 13.08.49De belangrijkste spieren van de nek worden gevormd door de: sternocleidomastoidius, splenius capitis, levator scapulae en de scalenus. In de afbeeldingen links kun je zien waar deze spieren zich bevinden. Klik op de afbeelding voor de vergrote versie. Op ons Pinterest bord “Anatomie & Fysiologie” kun je nog meer interessante informatie vinden over het menselijk lichaam.

De spieren die vanaf de schoudergordel naar het hoofd lopen, hebben de zware taak om gedurende de hele dag het hoofd rechtop te houden. Spieren die vanaf de schoudergordel omhoog lopen, zijn niet alleen betrokken bij de bewegingen van het hoofd, maar trekken ook de schouders omhoog. Klik op de afbeelding om de 3-D film te starten om een nog beter idee te krijgen van de anatomie van de nekspieren.

Laat je eens masseren

Hoewel een goede houding en een zelfmassage ook voor de nodige verlichting kan zorgen, is het ook heerlijk om je eens te laten masseren. Probeer gewoon eens een massage bij een praktijk waar de masseurs het in hun vingers hebben. Masseurs die niet alleen weten hoe ze de grepen en knedingen moeten uitvoeren, maar die ook goed ontwikkelde tastzintuigen in hun handen hebben. Oftewel, ga op zoek naar die masseurs die zowel de techniek beheersen als gevoelsmatig sterk ontwikkeld zijn en zich op jou kunnen afstemmen. Kijk dan eens hoe je je de volgende dag voelt en de dag erna.

 

© 2014 – Touch Therapy – Irma Buenk – Alle rechten voorbehouden

Wil je dit artikel gebruiken in een nieuwsbrief, tijdschrift, Facebook, website of anders? Dat mag, graag zelfs! MITS je de volgende informatie bij het artikel vermeldt met een werkende link naar de genoemde website:
“Door Irma Buenk van Touch Therapy. Ga naar www.touchtherapy.nl

2 gedachten over “Zelfmassage voor de schouder- en nekspieren

  1. Pingback: Schouder- en nekmassage | Touch Therapy

  2. Frank van den Essenburg

    Mooie aanvulling op het doe het zelf aanbod, al zal het toch voor veel mensen lastig zijn om overal bij te komen. Er zijn ook hulpmiddelen in de handel om dit te vergemakkelijken. De ouderwetse sok met tennisbal is er 1 🙂

    Met vriendelijke groeten,
    Frank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s