Waarom zorgmassage bijdraagt aan het welzijn en welbevinden van ouderen

Schermafbeelding 2013-06-26 om 15.54.30We worden steeds ouder, wat natuurlijk geweldig is! De meeste ouderen zijn langer actief en nog steeds ondernemend. Door een actieve levenshouding en een gezonde leefstijl zijn ouderdomsverschijnselen uit te stellen, maar uiteindelijk valt er niet aan te ontkomen. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die (zorg)massage zien als een gezondheidsproduct, die past binnen het pakket van een actieve levenshouding en een gezonde leefstijl.

Ouderdomsverschijnselen zijn bijvoorbeeld verminderde spierkracht, minder soepele gewrichten, toenemende vermoeidheid, verhoogde bloeddruk, achteruitgang van het geheugen, het gehoor en het zicht. Er ontstaan rimpels en er treden her en der allerlei andere pijntjes op. Naast de lichamelijke kwaaltjes zijn er nogal wat ouderen die kampen met eenzaamheid, depressie en isolement. Verder geven veel ouderen aan last te hebben van het gevoel dat dat ze er niet meer toe doen.

We kunnen het nodige ondernemen om aandacht te blijven geven aan de kwaliteit van het leven. Immers, de ervaring laat gelukkig ook zien, dat er ouderen zijn die fitter, vitaler en veerkrachtiger zijn dan menig 50’er!

Zorgmassage kent veel voordelen voor ouderen

Naast de positieve lichamelijke effecten van een zorgmassage voor ouderen heeft zorgmassage ook een positief effect op het emotionele welzijn van ouderen. Aangename aanrakingen en warmte activeren het gevoel van rust en verbondenheid en geven een gevoel van welbevinden. Hieronder worden een aantal voordelen genoemd welke zorgmassage kan geven.

Zorgmassage:

 1. houdt de spieren en gewrichten langer soepel door vermindering van spierspanning en verkrampte spieren.
 2. stimuleert een betere doorbloeding, waardoor de aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof en de afvoer van afvalstoffen wordt gestimuleerd.
 3. versterkt het afweersysteem, omdat een snellere afvoer van overtollig vocht en afvalstoffen via de lymfe- en de bloedvaten wordt gestimuleerd.
 4. verlaagt de bloeddruk en verbetert de slaap.
 5. vermindert angst, stress en spanning door het vrijkomen van weefselhormonen, zoals serotonine en oxytocine.
 6. vermindert pijn door toename van serotonine, waardoor je mogelijk minder pijnstillers hoeft te gebruiken.
 7. vermindert depressieve gevoelens en stemmingswisselingen, doordat er minder cortisol (stresshormoon) wordt aangemaakt en de productie van oxytocine en serotonine (gelukshormonen) wordt gestimuleerd.
 8. verbetert het lichaamsbewustzijn en je energie gaat beter stromen, waardoor je beter in je vel zit en je eerder merkt als je over je grenzen gaat.
 9. houdt de huid langer soepel

Deze effecten zijn niet altijd direct meetbaar maar wel waarneembaar aan een meer ontspannen lichaamsbeeld. Naarmate de behandelingen langer herhaald worden, houden de effecten langer aan. Het kan ouderen helpen om hun ouder wordende lichaam beter te accepteren, het gevoel van eenzaamheid en onrust terug te dringen en ze het gevoel geven dat ze er toe doen. Kortom, een regelmatige zorgmassage helpt bij het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Het belang van aanraken in alle levensfasen van de mens

Schermafbeelding 2013-06-26 om 16.10.06

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, aanraken en aangeraakt worden op een positieve manier is een levensbehoefte, die bijdraagt aan een gevoel van welzijn en welbevinden.

Dit geldt ook voor ouderen voor wie het vaak niet meer vanzelfsprekend is, dat ze op een fijne en respectvolle manier worden aangeraakt, door bijvoorbeeld het wegvallen van de partner. Ook door het afhankelijk worden van anderen voor b.v. de dagelijkse zorg kan het zijn, dat de aanraking voornamelijk functioneel is.

Deze functionele aanraking is veel minder effectief voor het gevoel van erkenning, welzijn en welbevinden. Ook helpt de functionele aanraking niet bij het soepel houden van spieren, gewrichten en de huid.

Zorgmassage, wat is dat nu?

Schermafbeelding 2013-06-26 om 16.11.06

Wij gebruiken de Shantala Speciale Zorg aanrakingsmethode als zorgmassage. We passen deze aanrakingsmethode toe bij mensen met een tere, kwetsbare of zeer gevoelige huid, zoals bij ouderen of bij hoogsensitieve mensen. Ook hanteren we deze methode voor mensen met een zorgvraag / beperking. Immers, het tempo van leven met een zorgvraag / beperking is anders en deze methode is hierop afgestemd. Het is een gestructureerde aanrakingsmethode, die zich mede onderscheidt door een respectvolle benadering en bejegening. Als gestructureerde aanrakingsmethode kan Shantala zowel over de kleding heen als op de blote huid worden gegeven. Daardoor is het ook gemakkelijk toepasbaar voor ouderen in alle situaties.

De zorgmassage kan worden uitgevoerd bij de ouderen thuis, in een bejaardentehuis of b.v. in een zorginstelling. Gebruikelijk duurt een ouderen massage 30 minuten waarbij de handen- en voeten gemasseerd worden. Het masseren van de handen- en voeten is heel veilig voor ouderen en bij de voetenmassage hoeven alleen de sokken en schoenen worden uitgedaan. De massage bestaat uit zachte en ritmische strijkingen waarbij minimale druk wordt toegepast. Naast het masseren van de handen en voeten kan de massage uitgebreid worden met b.v. een rugmassage.

Wat de wensen ook zijn, in alles wordt rekening gehouden met de conditie van ouderen.

We zijn gecertificeerd behandelaar. Tevens hebben we behandelprotocollen ontwikkeld voor ouderen.

Kennismaken?

Mocht je geïnteresseerd zijn in onze werkwijze betreffende de zorgmassage neem dan eens contact met ons op. Dit kan ook als je zorgmassage zou willen introduceren bij anderen, bijvoorbeeld in een zorginstelling voor ouderen.

© 2014 – Touch Therapy – Irma Buenk – Alle rechten voorbehouden

Wil je dit artikel gebruiken in een nieuwsbrief, tijdschrift, Facebook, website of anders? Dat mag, graag zelfs! MITS je de volgende informatie bij het artikel vermeldt met een werkende link naar de genoemde website:
“Door Irma Buenk van Touch Therapy. Ga naar www.touchtherapy.nl

Een gedachte over “Waarom zorgmassage bijdraagt aan het welzijn en welbevinden van ouderen

 1. marca

  Zeker als de zorgmassage als prettig ervaren wordt, bestaan er mogelijkheden om als familie /mantelzorger (bijv: voor je dementerende vader of moeder of partner), iets positief te kunnen bieden om het contact te behouden.
  Vraag gerust naar de mogelijkheden bij Irma en Ronald om een deelbehandeling van de zorgmassage te leren toepassen ,Zij kunnen je hier goed in begeleiden.

  Marca van den Broek
  Docent ORO landelijke .opleiding Shantala Speciale Zorg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s