Lavendelolie verbetert de slaap

Lavendel Touch Therapy blog

Een pilot onderzoek heeft uitgewezen dat etherische lavendelolie kan helpen om ook mensen met dementie beter te laten slapen. Het onderzoek werd uitgevoerd door “Health Partners Center for Memory & Aging” bij dementie patiënten. De patiënten die deel hebben genomen aan het onderzoek wonen onder begeleiding in een zorginstelling (Red Wing Minnesota, Verenigde Staten).

Achtergrond

alzheimer_s tt logo

Het doel van het kleinschalige onderzoek was dan ook om vast te stellen of lavendelolie de slaap verbetert bij dementie patiënten die begeleid wonen in een zorginstelling.

Onderzoeksmethode

Aan het onderzoek van Dr. Leah Hanson hebben 22 bewoners met dementie deelgenomen. De lavendelolie werd voor het slapen gaan aangebracht op de nek, boven rug en het ruggenmerg. Naast het aanbrengen van de lavendelolie werd bij de controlegroep een placebo (amandelolie) aangebracht. De groepsindeling bij wie welke olie werd aangebracht werd willekeurig bepaald. Tijdens het naar bed gaan, werd gedurende 20 minuten tevens de corresponderende olie middels een diffuser afgegeven. Na een week werd bij de twee groepen de andere olie gedurende een week aangebracht. Dat wil zeggen dat bij de placebo groep nu de lavendelolie werd aangebracht en vice versa.

Resultaten

De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 85,7 jaar waarvan 29% man. Het aantal minuten slaap met de placebo olie was 408 minuten en dit nam significant toe met 41 minuten wanneer er lavendelolie was aangebracht.

Conclusie

Het kleinschalig onderzoek laat zien dat het gebruik van lavendelolie potentie heeft om toegepast te worden als alternatief voor slaapmedicatie bij slaapproblemen bij mensen met geheugenverlies. Onderzoek op grotere schaal is nodig om de positieve resultaten verder wetenschappelijk te onderbouwen.

Aromatherapie

lavendelolie1Binnen de aromatherapie kent lavendel vele toepassingen. Het heeft o.a. een kalmerend effect en je slaapt ’s nachts beter door voor het slapen gaan 1 à 2 druppels op je kussen te doen. Ook spanning, depressie en stress kunnen goed behandeld worden met lavendelolie. Nu deze kennis binnen de aromatherapie wordt ondersteund met weliswaar een kleinschalig onderzoek zou het wel eens een interessant perspectief kunnen bieden voor aromatherapie als een veilig alternatief voor slaapmedicatie. 

Hoe het werkt 

geursysteem, lavendelolie, aromatherapieDoor de geurmoleculen in te ademen ontstaan er geurprikkels die worden opgevangen door 1) de eindpunten van de geurzenuw (olfactory bulb).  Via deze eindpunten belanden de geurprikkels direct in het limbisch systeem. Het limbisch systeem behoort tot de hersenstam, het oudste gedeelte van onze hersenen. Structuren die tot het limbisch systeem behoren zijn onder andere de amygdala, de hypothalamus en de hippocampus. In dit limbisch systeem vinden de primaire processen van de mens plaats die betrokken zijn bij emotie, genot en motivatie evenals het emotionele geheugen. Het inademen van de geur van etherische oliën kunnen dan ook een psychologische werking hebben. Men komt bijvoorbeeld tot rust of wordt juist opgepept etc. 

geursysteem en luchtwegen, lavendelolie aromatherapie

Via de ingeademde lucht worden de geurmoleculen opgenomen door 2) de longen en via de longblaasjes afgegeven aan de bloedbaan. Via het bloed worden de aromatische moleculen getransporteerd naar de specifieke organen waar ze hun farmacologische en/of fysiologische werking kunnen hebben. Bijvoorbeeld wanneer etherische oliën in de bloedbaan terecht komen, kunnen ze zorgen voor veranderingen in de werking van lichamelijke systemen en organen. Een hoge bloeddruk kan bijvoorbeeld worden verlaagd, het immuunsysteem kan worden versterkt etc.

Er is geen bewijs voorhanden dat de menselijke huid etherische oliën doorlaat. Massage onderzoeken met etherische olie zijn altijd gedaan zonder dat inhalatie van de geuren wordt uitgesloten. Met grote waarschijnlijkheid heeft aromatherapie dan ook alleen effect wanneer het via inademing zijn weg vindt in het menselijke lichaam.

Hoe denk jij daarover? Ik hoor graag je ervaringen met aromatische oliën. 

© 2014 – Touch Therapy – Irma Buenk – Alle rechten voorbehouden

Wil je dit artikel gebruiken in een nieuwsbrief, tijdschrift, Facebook, website of anders? Dat mag, graag zelfs! MITS je de volgende informatie bij het artikel vermeldt met een werkende link naar de genoemde website:
“Door Irma Buenk van Touch Therapy. Ga naar www.touchtherapy.nl

2 gedachten over “Lavendelolie verbetert de slaap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s