Aanraaktherapie voor peuters met een aandoening

Het is alweer enige tijd geleden. Maar ik herinner het me als de dag van gisteren. Ik zou een verslag gaan schrijven voor Touchtherapy. Centraal hierin stond de verwendag op Het Rijtven in Deurne. Deze dag was georganiseerd als verwendag voor kleuters met een aandoening. Denk hierbij aan geestelijk of lichamelijk  gehandicapte kinderen, het down syndroom, autisten, chronisch zieken etc.

Mijn eerste ervaring met kinderen

Bij aankomst in Deurne bleek dat er veel animo was voor deze dag.  Mij werd gevraagd om ook te behandelen. Iets wat voor mij niet goed voelde omdat ik nooit met kinderen gewerkt had.
holding handsUiteindelijk begaf ik me in een zaal met wel 40 kinderen, ouders en hulpverleners. Op enig moment was ik met een moeder in gesprek, die haar dochter met het down syndroom behandelde. Al schrijvend ging ik naast de moeder en het kind zitten. Tot mijn verbazing kroop het kind meteen op mijn schoot, legde haar hoofd tegen me aan en bleef zo zitten. Voor dat ik er erg in had, had ik 5 kinderen op mijn schoot zitten. Weglopen ging nu niet meer. Het klamme zweet stond op mijn voorhoofd en in mijn handen. Zoiets intens had ik nog nooit meegemaakt.

Mijn angst

Ondanks mijn angst om die kinderen te behandelen ben ik aan de slag gegaan. Stuk voor stuk heb ik ze behandeld en ze genoten er zichtbaar van.  Het bleef niet bij die 5 kinderen. Tot na sluiting van de verwendag ben ik door gegaan. Op verzoek van moeders die hun kind behandeld wilde hebben. Ik kreeg daarbij gelukkig hulp van andere behandelaars. De laatste behandeling heb ik gegeven aan een jongetje. Ik weet niet wat hem mankeerde, ik weet wel dat ik schrok van alle toeters en bellen die hij aan zijn kleine lijfje had. Hij was ook de meest moeilijke voor mij. Zeer actief en vol met draden in zijn kleine lichaam. Ook hij werd uiteindelijk rustig van de aanraking.

Na afloop wist ik niet hoe snel ik afscheid moest nemen. Ik gebruikte het file excuus om weg te komen. Het heeft een enorme impact op mij gehad.

Mijn dank

Nu, ruim een jaar na dato, begrijp ik, dat deze dag een van de waardevolste dagen uit mijn leven is geweest. Deze kinderen zijn voornamelijk vrouwen gewend. Ze worden 1 op 1 behandeld. Misschien was ik als man daarom zo bij hun in trek? Ik weet het niet. Wat ik wel weet en aan mijn lijf ervaren heb. Deze kinderen maken geen onderscheid tussen dik en dun. Man of vrouw. Zwart of blank. Lang of klein. Dik of dun.

Zelden heb ik zoveel pure oprechte dankbaarheid gevoeld.

Ken jij iemand voor wie deze informatie interessant is?

Stuur deze blog dan gerust door of neem vrijblijvend contact met mij op. 06 22 15 52 51

Door je aan te melden voor de nieuwsbrief van Touchtherapy houdt ik je op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen.

© 2015 – Touch Therapy – Ronald Connotte – Alle rechten voorbehouden Wil je dit artikel gebruiken in een nieuwsbrief, tijdschrift, Facebook, website of anders? Dat mag, graag zelfs! MITS je de volgende informatie bij het artikel vermeldt met een werkende link naar de genoemde website: “Door Ronald Connotte van Touch Therapy. Ga naar www.touchtherapy.nl

 

De volgende blogs zullen gaan over: Aanraaktherapie voor mensen met of genezen van kanker, Aanraaktherapie voor dementerenden, Aanraaktherapie voor hoog bejaarden, Aanraaktherapie voor autisten en Aanraaktherapie voor hoog sensitieve mensen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s