Eenzaamheid in Nederland

De feestmaand is bijna voorbij en voor velen zijn het dagen geweest van gezelligheid met familie en vrienden. Echter niet voor iedereen. Iedereen kent wel iemand die met de feestdagen alleen is. Bijzonder is echter dat men dan meteen denkt aan ouderen, terwijl eenzaamheid in alle leeftijd categorieën voorkomt aldus het RIVM.

eenzaamheid-naar-leeftijd-volgens-rivm

Tijdens en rond de feestdagen verbaast het me niet dat met name de groep van 40-50+ zich erg eenzaam voelt. Normaliter werken deze mensen en hebben ze voldoende sociale contacten. Toch voelen ook deze mensen zich juist nu eenzaam. Dit komt o.a. door co-ouderschap, ziekte of  gewoon omdat ze gedurende die dagen liever geen contact hebben met andere mensen, vanwege herinneringen die ze liever niet delen.

Tijdens een recent interview met Sandra, een alleenstaande vrouw van 49 met een dochter van 13, kreeg ik meer duidelijkheid over hoe zij deze dagen beleeft. Tijdens het boodschappen doen ziet ze enkel gezellige stellen samen de kerstboodschappen doen. Ze vertelt me: het lijkt wel alsof ik alleen maar gelukkige mensen om me heen zie en dat ik de enige ben die kerst alleen viert. Ook in de media zie ik niks anders dan gezellige families, emotionele films, overvloedige maaltijden etc. Het geluk druipt bijna van het scherm aldus Sandra.

De realiteit is echter anders:

De meeste mensen zijn voornamelijk druk en gestrest vanwege de voorbereidingen voor de feestdagen en de kinderen zijn eigenlijk alleen nog maar bezig met sociaal media en interesseren zich nog maar weinig voor de familietradities.

Tijdens deze drukke periode vergeten we al heel snel de mensen die deze stress niet hebben. Maar die wel eenzaam zijn. We denken wel aan ze, en we bezoeken ze wel even snel. Indien dit in ons drukke programma past. Maar laten we nu eerlijk zijn. Er is geen ruimte voor echte aandacht.

Daarbij worden we overstelpt door alle ellende die zich nu in de wereld voordoet, aanslag hier, bombardement daar en het gaat maar door. Juist de mensen die eenzaam zijn zien de wereld alleen maar verslechteren en kruipen nog verder in hun schulp, huis of plek waar zij zich veilig voelen.

Dit kan toch niet de bedoeling zijn.

Als we nu de TV eens uitzetten, de mobiele telefoon voor een dag negeren. En onze computer, tablet of laptop een dag uitzetten. En die dag gebruiken om fysiek aanwezig te zijn bij iemand die zich eenzaam voelt? Hoe zou dat voor jou voelen?

Ben je huiverig om dit natuurlijke initiatief te nemen?

Meld je dan aan voor de workshop “aanraaktherapie”

Deze workshop is speciaal ontwikkeld voor mensen die te maken hebben met eenzame familieleden, vrienden of bekenden. In deze workshop leer ik je een stukje aanraking, maar vooral ook aandacht te geven aan diegene onder ons die het niet vanzelfsprekend vinden om aandacht te krijgen of aanraking te ontvangen. Het maakt niet uit wie de aandacht en aanraking ontvangt. Het maakt wel uit wie de gever is, omdat het gevoel van aanraking en aandacht nooit liegt. Aanraking liegt niet en is zoveel intenser dan 1000 woorden.

Deze workshop zal eens per maand gehouden worden op landgoed Bleijendijk in Vught. Heb je interesse in deze workshop meld je dan aan door te bellen naar:

Ronald Connotte  06 22 15 52 51  bgg 06 42 29 84 45

Mailen kan natuurlijk ook naar: ronald@touchtherapy.nl

Website: http://www.touchtherapy.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s